Naturens Rättigheter av Elena Martinez

21 Januari Landscape affisch 230121

Elena Martinez bjuder på en eftermiddag fylld med en personlig men även allmängiltig berättelse från en av planetens 8 miljarder mänskliga invånare, som inbjuder till reflektion kring klimatkrisen i termer av mer och annat än endast en fråga om energisystem. Berättelsen ställer frågor om människans förhållningssätt gentemot naturen, om ansvar och andra möjliga perspektiv - t.ex. urfolkens -, till tonerna av folkvisor som Elena lärde sig under sin uppväxt i Patagonien.
Elena växte upp i en musikalisk släkt, där folkmusiken och sången var naturliga inslag både till vardags och till fest. De folkvisor som ingår i föreställningen är hämtade från den gemensamma sydamerikanska folkmusiktraditionen. De har valts i första hand utifrån den känsla de förmedlar och inte så mycket efter texten.

Elena har fått tillstånd av selk'nam-haus, Karukinkás (Eldslandets) urfolk, att bära deras ansiktsmålning k`´akanh. Detta för att visa stöd för selk'namn-haus kamp för att bli erkända av den chilenska staten, som betraktar dem som utdöda.

Lördagen 21 januari kl. 14.00
Café Tornhuset (f.d. Station)
Fri entré