Thomas Andersson - Om lappspelmannens sorgerliga död 2.0

30 Juni Landscape 277759364 5887844941230658 3061468560804451513 n

Succeföreställningen i en ny tappning. På Umeås vackraste gårdstun i midsommartid.

Plats: Wallmarksgården, Gammlia


Välkommen till en utomhusföreställning med musik och berättande, om den sanna historien om en spelman som dödade en annan.

Den här historien är dessvärre sann.

En spelman dödade en annan. Brottsoffret räknades som en särdeles begåvad storspelman så händelsen blev omtalad vida omkring. Det pratades också om att avundsjuka skulle ha haft med saken att göra. Fast den här föreställningen handlar inte enbart om hans död utan lika mycket om hans liv.

I samtida dokument står han omnämnd som ”kringvandrande och utfattig." En sådan person lämnar inte efter sig någon egendom att tala om utan snarare spår i människor i form av starka musikupplevelser och minnen från förtrollade danskvällar, sådant som ju gärna transformeras till muntliga berättelser och legender.

Ryktet om hans bragder med fiolen har levat vidare genom tiden. Han hette Johannes Renström (1857 - 1886) född och uppväxt i Skellefteå men som vuxen alltså utan varaktig bostadsort. I folkmun kallades han allmänt ”Lappojken”. ”Lapp” - för att det var så man sade om samer på den tiden och ”pojken” för han var så ovanligt liten till växten. Liten i kroppen alltså – men stor på andra vis.

Titeln på föreställningen ”Om lappspelmannens sorgerliga död” är hämtad från en visa som diktades om händelsen.

Av och med: Thomas Andersson

Tid: 30 juni 18.00 - 19.00

Boka biljetter: secure.tickster.com/sv/bajau86k8ugf96n/products


English

One of the greatest musicians of the regions of his time has been murdered. Much has been said about the murder, but what about his life and his music? In this show Thomas Andersson will tell you all about it (in Swedish).

Place: Wallmarksgården, Gammlia
Date: 30 juni 18.00 - 19.00
Tickets: secure.tickster.com/sv/bajau86k8ugf96n/products