Historien om Hillevi

25 April Landscape historien om hillevi

I en sann och fascinerande berättarföreställning lär vi känna fiolspelkvinnan Hillevi Öberg från Medelpad som levde som musiker i en tid då kvinnan i alla avseenden förväntades stå i mannens skugga. Efter konserten blir det traddans på Studioscenen till lokala musiker.

► Kvällens föreställning: HISTORIEN OM HILLEVI

Emma Ahlberg Ek och Hilleviensemblen berättar den sanna och fascinerande historien om Hillevi Öberg – fiolspelkvinnan från Medelpad som redan vid 18 års ålder bestämde sig för att fullt ut förverkliga sig själv som musiker i en tid och en värld där kvinnan i alla avseenden förväntades stå i mannens skugga. Via spelmanstävlingar i Sverige och musikakademi i Tyskland hamnade hon så småningom i Boden som biografviolinist och sedan i Kiruna som stumfilmsmusiker och innehavare av ett musikkonditori.

En notis från en spelmanstävling i Sundsvall 1916 satte Emma på spåret och efter många efterforskningar lyckades Emma Ahlberg Ek återskapa Hillevis fantastiska livsöde. Hillevis historia vävs på ett naturligt sätt ihop med hennes egna polskor samt Emmas nyskrivna musik, allting framfört och berättat av Hilleviensemblen.

Historien om Hillevis liv väcker tankar om alla bortglömda kvinnliga föregångare inom musiken och konsten. Kvinnor som, trots att de är svåra att upptäcka i historiedimman, ändå har funnits där och lagt grunden för de som nu kommer efter.

Föreställningen har kritikerrosats och fått varma hyllningar där den spelats, bl.a på Urkult, Umefolk, Live i P2 Världen och Västernorrlandsturné.

Medverkande
Fiol Emma Ahlberg Ek, dragspel Anders Hällström, slagverk Valter Kinbom, kontrabas Nils Andersson. Alla i ensemblen berättar.

► TID OCH PLATS

Lördag 25 april kl. 19:00
Black Box, Norrlandsoperan, Umeå

Föreställningens längd: 1 timme 10 minuter.
Efter föreställningen blir det traddans i Studioscenen till musik av lokala folkmusikanter.

Biljetter kan köpas via Norrlandsoperans hemsida.

Ordinarie: 200 kr
Stud /19-26 år: 140 kr
Pensionär: 140 kr
Barn 3-18 år: 60 kr
Medlem Umeå Folkmusikförening: 140 kr

TILLGÄNGLIGHET

För information om tillgänglighet i lokalen, se Norrlandsoperans hemsida.

Arrangörer:
Norrlandsoperan, Umeå Folkmusikförening, Studieförbundet Bilda