Ethno on the road

22 November 2018 Landscape affisch etno on the road umea ht181019

Nu åker Ethno på turné igen!

Ethno i Dalarna är sannolikt världens största internationella folkmusikläger för ungdomar. Från detta sommarläger med hundra deltagare, 17-25 år, från mer än dussinet länder, väljs varje år ut 5-6 av de bästa ungdomarna som får komma tillbaka för en två veckor lång turné tillsammans med två erfarna ledare. Det blir folkmusik från olika länder i spännande arrangemang och med en spelglädje som kan försätta berg. Konserter och workshops med ett unikt band med en helt unik repertoar. En grupp som visar att olikheterna är en tillgång och inte en belastning och att musiken är världens bästa språk.

Och nu är det dags igen. 10-24 november kommer årets grupp att befinna sig på turné från Dalarna i söder till Norrbotten i norr.

Årets grupp leds av Peter Rousu, basist/gitarrist från Rättvik och Sandra Marteleur, fiolspelare med hemvist i Stockholm. Bägge är erfarna ethnoledare och professionella musiker i grupper som Fatang och Stormsteg m fl. Med sig på årets resa har de ytterligare två svenskar, slagverkaren Benjamin Vågerö Black, Stockholm, och Gustav Andrén, saxofonist med rötterna i Gagnef.  Och så har man plockat tre spännande unga musikanter från utlandet – fiolspelarna Marta-Lotta Kukk, Estland och Melanie Brélaud, Frankrike, samt Gift Banda, gitarrist och sångare från det nya ethnolandet Malawi i Afrika. En spännande septett som kommer att repa ihop sig i Rättvik några dagar innan turnén börjar.

Tid: Torsdagen den 22 november

16.30-17.30 - Öppen workshop för alla instrument och sång, alla nivåer.
Ingen anmälan behövs. För mer information, kontakta Anton Teljebäck på antonteljeback@gmail.com.

19:00 - Konsert

Plats: Valhalla, Midgårdsskolan, Umestan

Kostnad: Fritt inträde

Ethno arrangeras av Folkmusikens Hus i Rättvik i samarbete och med stöd av bl a landstinget Dalarna, studieförbundet Bilda, Rättviks kommun, Musik i Dalarna, region Gävleborg, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Jeunesses Musicales Sweden, Songlines och Folk You.

Workshopen och konserten i Umeå arrangeras i samarbete mellan Umeå Folkmusikförening och Umeå Musikskola.